arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Välkommen till Arbets- och miljömedicinbloggen!

Den här bloggen drivs av engagerade medarbetare på Arbets- och miljömedicin, AMM, i Linköping som är en del av Region Östergötland. Vårt uppdrag är att arbeta i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län för att förebygga ohälsa hos våra invånare.

Mer om bloggen

Senaste inläggen

  • Prata inte med hat i munnen Språket som ett arbetsmiljöproblem, att ofta behöva besvara mejl och telefonsamtal som innehåller hot och påhopp. Det toxiska språket är något vi alla bör vara uppmärksamma på.
  • Uppmärksamma risker inom tandvården En oroväckande hög andel av dem som arbetar inom tandvården rapporterar smärta i muskler och leder, främst i skuldra och nacke. Det är inget nytt att arbete inom tandvården har risker, men resultaten i våra studier visar på behovet av hälsofrämjande åtgärder.
  • Dålig stämning på jobbet Det finns tusen sätt att förstöra den goda stämningen på en arbetsplats. Vad är det då som skiljer nedbrytande gnäll från konstruktiv kritik? En del säger att de som gnäller är inte intresserade av att delta i någon lösning.
  • Miljöpris för vattenrening i Kenya Bristen på rent vatten är ett globalt problem som trots insatser ökar i omfattning. AMM:s medarbetare kemisten Ivan Kozyatnyk reste till Kenya för att testa en ny teknik för vattenrening. För att göra tekniken till överkomligt pris för hushåll har processen helt anpassats till platsens förutsättningar. För sin forskning belönas Ivan Kozyatnyk med 15000 kronor och en andra plats i Region Östergötlands miljöpristävling för 2022.
  • Molnet omkring dig Varje människa omges av ett unikt moln av kemiskt aktiva ämnen vilket förändrar den kemiska sammansättningen av inomhusluften. Ett nyligen genomfört experiment visar att människor är kraftfulla mobila källor till gasfomiga utsläpp från andning och hud. Närvaron av dessa osynliga moln kan ha effekter på människors hälsa.