arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Skadad på jobb inom äldreomsorgen

Vi har träffat Katarina, en undersköterska som skadades på sitt jobb inom äldreomsorgen. Hon är en av många som drabbats av skada i samband med en personförflyttning. Trots det är det få fall som rapporteras.

I vårt verksamhetsnära forskningsprojekt Patient and Workers Safety Studie, PAWSS, är målet att öka säkerheten och förhindra att människor skadas.

Undersköterskan Katarina Bucks berättelse

Den gamle mannen orkade inte hålla sig upprätt och höll på att krascha mot golvet. Undersköterskan Katarina Buck räddar situationen men skadar sig när belastningen blir för stor och hon tappar balansen. I dag kämpar hon för att arbetsgivaren ska ta tag i problemet.

Situationen tillhör vardagen på ett äldreboende i Sverige. En gammal man ska förflyttas från rullstolen till sängen. Han har ett hjälpmedel som gör att han själv kan hjälpa till att dra sig upp mot stående samt hålla sig stående en stund. Två erfarna undersköterskor är med och stöttar. Men den här gången skakar benen på den gamle, han orkar inte riktigt och är på väg att falla. Det blir bråttom att få mannen till sängen. Det är då det händer, under det skyndsamma förloppet blir belastningen för stor på undersköterskan Katarina Buck som under ett vridmoment tappar balansen och faller med sidan mot mannens säng.

— Jag kände direkt att något gick sönder i ryggen, säger hon.

Katarina Buck har arbetat inom äldreomsorgen i drygt 30 år. Hon är erfaren och van att hugga i och är inte den som viker ner sig inför de utmaningar som jobbet innebär.

Trots en hemsk smärta i ryggen fortsätter hon att jobba resten av dagen, och även nästa dag, och ytterligare en dag.

— Jag hade väldigt ont och till slut var jag så plågad av värken att min man reagerade, säger hon.

Hon sjukskriver sig och kontaktar en sjukgymnast som inte kan ge henne en tid förrän tre veckor senare.

Efter några dagar är hon tillbaka på jobbet igen, trots smärtan. Hon föreslår chefen att koppla in företagshälsovården, men han vill inte.

— Arbetsgivarna är inte så pigga på det eftersom det kostar pengar, säger Katarina Buck som också är skyddsombud.

Hon står på sig och får en kort tid senare tid hos sjukgymnast/ergonom på företagshälsovården. Där får hon veta att hon råkat ut för en stor muskelbristning i rygg- och sätesmuskulaturen och att det kommer ta tid att läka. Hon sjukskrivs två veckor med starkare smärtlindring.

— Jag försöker hålla igång med dagliga promenader också eftersom det är bra för blodcirkulationen.

Katarina Buck menar att det behövs ett annat hjälpmedel/arbetsutrustning hos den här mannen. Hon föreslår en elektrisk stålift som ger mannen mer stöd och minskar belastningen på personalen.

— Jag tycker inte att det är okej. Något är fel när personalen skadas och att man då, om inte förr, bör se över arbetsmiljön och riskbedöma, avslutar Katarina och påpekar att rätt hjälpmedel ökar säkerheten även för brukaren.

Publicerat 2020

Relaterad information