arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Till primärvården - vi kan göra mycket för era patienter

Läkare och patient i samtal

Behnam Saghebpori är specialist i både allmänmedicin och arbets- och miljömedicin. Här är hans tankar om varför fler patienter inom primärvården kan vara aktuella för utredning hos Arbets- och miljömedicin.

Primärvården är den största och mest naturliga kontaktytan när det gäller vård i Sverige och står också för en stor andel av remisserna till oss. Samtidigt är det min bedömning att våra insatser skulle kunna vara aktuella för ännu fler patienter som kommer till primärvården. Exempelvis står yrkesorsakad astma för cirka15-20 procent av alla astmapatienter. Då jag är allmänmedicinare i botten vill jag dela med mig av råd som kan vara till nytta för kollegorna på vårdcentralerna och för vår gemensamma nämnare, patienterna.

Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar när det gäller arbetsmiljön

Vårt grunduppdrag på Arbets- och miljömedicin är att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljö eller i den yttre miljön. Det gör vi bland annat genom att titta på sårbarhet, konkurrerande faktorer och tidssamband. Tidssamband innebär att patientens sjukdom eller besvär uppstod efter att patienten började arbeta och exponeras för det som misstänks vara hälsofarligt. Tidssamband betyder även att patienten upplever en förbättring när hen inte är på sin arbetsplats och en försämring när hen återgår till arbetsplatsen. Själva slutklämmen blir en sambandsbedömning mellan patientens diagnos och exponeringen på arbetsplatsen. För att understödja sambandsbedömningen tittar vi även på om det finns stöd i den vetenskapliga litteraturen.

Det är viktigt att veta att arbetsgivaren har ett långtgående ansvar när det gäller arbetsmiljön. Om arbetsgivaren inte har kompetensen själv, ska arbetsgivaren koppla in resurser som har det. I de flesta fall är det företagshälsovården. Företagshälsovården ska agera som en oberoende expertresurs och stötta arbetsgivaren. Så, om det finns misstanke om att patientens diagnos eller besvär är orsakade av arbetet kan du fråga patienten om de har företagshälsovård. Ibland vet inte patienten om arbetsplatsen är ansluten till företagshälsovård.

När ni anser att det är aktuellt att företagshälsovården kopplas in, kan ni använda er av remiss till företagshälsovård som finns på exempelvis viss.nu. Detta lämnar man till patienten eller skickar själv till arbetsgivaren. Om det inte finns företagshälsovård eller om det verkar vara oklart, kan ni skicka en remiss till oss.

Se gärna till att patienten är utredd så långt som möjligt

Om företagshälsovården har varit inkopplad men det av någon anledning tagit stopp kan ni även då skicka en remiss till oss. Se gärna till att patienten är utredd så långt som möjligt och att det finns en diagnos som vi kan utgå ifrån när vi gör vår sambandsbedömning.

Ibland finns det fog för att meddela Arbetsmiljöverket gällande sjukdomar, besvär eller symtom. Det kan exempelvis handla om att:

  • Att flera på arbetsplatsen har besvär
  • Att besvären har ökat i frekvens
  • Att det är nya, oväntade eller sällsynta insjuknanden
  • Att det är dåliga arbetsförhållanden eller bristande rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering
  • Att det förekommer exponering för mutagena eller carcinogena ämnen.

Alla läkare kan göra en sådan anmälan. Gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida och skriver in ”läkares anmälan” i sökfältet och sedan fyller man i uppgifterna i fälten.

Överväg följande vid oklara eller nytillkomna besvär och diagnoser:

  • Vad jobbar patienten med och finns det fler med samma besvär på arbetsplatsen?
  • Finns det ett tidssamband?
  • Om misstanke om arbetsorsakade besvär - har företagshälsovården kopplats in?
  • Är det aktuellt med anmälan till Arbetsmiljöverket?

Om ni har funderingar eller frågor, hör av er till oss på Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Behnam Saghebpori

Specialistläkare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600