arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Mysteriet med arbetsmiljön

Två glada personer bekräftar varandra med en high five

Som medarbetare på Arbets- och miljömedicin blir det tydligt varje gång människorna på en arbetsplats har förstått att arbetsmiljö är en slags kultur, och en möjlighet att välja hur man vill ha det på jobbet.

Arbetsmiljön påverkar oss alla men uppfattas ofta som lite diffus och svårfångad. Oavsett vem du är och var du jobbar så stöter du sannolikt på ordet arbetsmiljö. I tider av ekonomisk oro blir det mer oundvikligt. Man kan till och med gå en massa kurser som alla handlar om arbetsmiljö.

Men vad innebär egentligen begreppet arbetsmiljö rent praktiskt, och hur påverkas vi av vår arbetsmiljö?

Tyvärr är det ganska vanligt att begreppet arbetsmiljö försvinner i massan av andra ord och begrepp som handlar om jobbet. Man kanske hör ordet arbetsmiljö dagligen, men det har blivit ett finord, lite som en skör glasfigur i vitrinskåpet som man passerar dagligen men aldrig använder.

Arbetsmiljön kan hänga med oss hem och ge oss sömnlösa nätter

 

Vi vet alla vad benbrott är för någonting, och hjärtinfarkt. Det är ord och begrepp som vi kan förhålla oss till, vi kan föreställa oss smärtan och påföljderna. Arbetsmiljö däremot är ett ord som saknar hemvist i vår kropp.

Men trots det är arbetsmiljö något som vi har närkontakt med så fort vi sätter foten på jobbet. Arbetsmiljön kan också hänga med oss hem och ge oss sömnlösa nätter. Ofta pratar vi om arbetsmiljö med våra kollegor, men också med närstående och vänner. Söndagsångest kan bero på arbetsmiljö, liksom lusten att fira lite på fredagen. En av dina bästa dagar i livet kan bero på arbetsmiljö, liksom en av de allra värsta, en dag som ger dig skador och men för resten av ditt liv. Många av de skador vi har, såväl psykiska som fysiska beror på arbetsmiljö. Glädje och tårar är många gånger känslor som uppstår på grund av någon faktor i arbetsmiljön.

 

Som medarbetare på Arbets-och miljömedicin blir det tydligt när man på en arbetsplats har förstått att arbetsmiljö inte är den där sköra glasprylen som ska stå och skina i skåpet, utan en slags levande kultur som blir bra eller dålig beroende på vad vi gör med den.

Arbetsmiljön skapar vi själva, men inte av sig självt. Vi behöver vara medvetna om den, engagerade i den och skapa den tillsammans genom kontinuerligt arbete och omvärderingar. En bra arbetsmiljö står på en stadig bas av rimliga förutsättningar, stöd och resurser

Arbetsmiljö som en skör glasfigur i vitrinskåpet

Medarbetare på en arbetsplats kan bara tänja på sig och upprätthålla en fasad till en viss gräns. Men det finns en faktisk gräns och fortfarande passeras den gränsen på många arbetsplatser långt, långt innan man ens ser bristerna i arbetsmiljön och åtgärdar dem.

Därför vill jag ställa frågan:

Hur bidrar du till en bra arbetsmiljö för dig själv och för dina kollegor?

Behnam Saghebpori, ST-läkare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600