arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Fröjd och fara med växter i bostaden

Ett badrum med många växter

I dagens urbaniserade värld, där skyskrapor och betongdjungler har blivit vanliga, upptäcker allt fler fördelarna med att ha inomhusväxter i sina hem och på arbetsplatser. Låt oss fördjupa oss i denna blommande värld av inomhusgrönska.

Inomhusväxter gör mer än att bara rena luften; de blåser liv i utrymmen. Ett ensamt hörn kan förvandlas till en levande fokuspunkt med det enkla tillägget av en fiolfikus. Likaså kan kala väggar få ett nytt liv med vertikala gröna väggar, vilket skapar en visuell påverkan som suddar ut gränsen mellan ute och inne..

Utöver deras skönhet har inomhusväxter en uppsjö av hälsofördelar. Enligt NASA:s Clean Air Study har vissa växter förmåga att filtrera bort vanliga flyktiga organiska föreningar och effektivt rena luften vi andas.

Genom en process som kallas transpiration släpper växter ut vattenånga, som tillför fukt till inomhusluften. Den hjälper till att reglera fuktigheten. Detta är särskilt fördelaktigt i luftkonditionerade utrymmen där luften tenderar att bli torr.

Flera studier har belyst växternas positiva effekter på vårt psyke.. Deras närvaro kan minska stressnivåer, höja humöret och till och med förbättra koncentrationen och produktiviteten.

I skolan får man lära sig fotosyntesen, hur växter tar upp koldioxid och frigör syre. Men växter har också en omvänd process; de andas, vanligtvis under natten. Då tar växterna upp syre och frigör koldioxid. Mängden syre som förbrukas eller koldioxid som frigörs av växter på natten är dock minimal, särskilt jämfört med det syre vi andas. Dessutom fortsätter vissa växter som suckulenter, orkidéer och bromelior att frigöra syre under natten. Att ha dessa växter i sovrummet kan till och med ge en liten syreökning.

En julstjärna

Som sagt, det är avgörande att upprätthålla god ventilation i alla rum, oavsett antalet plantor. Tillräcklig ventilation säkerställer en frisk tillförsel av syre och hjälper till att skingra alla flyktiga organiska föreningar som vissa växter kan släppa ut.

Men som alla andra levande varelser kommer de också med potentiella faror. Krukväxter innehåller gifter för att skydda sig mot växtätare. Syftet är att antingen förhindra att bli uppäten, eller avskräcka skadedjur. Men när dessa växter tas in i bostaden förbiser vi ofta deras potentiella risker, särskilt för nyfikna husdjur eller barn. Till exempel kan julstjärnan, ofta betraktad som en festlig växt, orsaka mild irritation och illamående om man äter den. Den vackra fredsliljan kan vara dödlig för katter och hundar och orsaka salivutsöndring, sveda i munnen, svårigheter att svälja och till och med kräkningar. På samma sätt kan de attraktiva och doftande liljorna vara dödliga för katter. Bara ett bett på ett kronblad eller att dricka vatten från vasen som innehåller liljor kan leda till allvarliga njurskador.

En kattunge bland blommor

Det är också viktigt att vara försiktig med suckulenter.Många är ofarliga men inte alla. Kärt barn har många namn, det gäller även den populära krukväxten kalanchoe som också kallas för höstglöd och vårglöd, beroende på årstid. Kalanchoe är giftig och kan orsaka kräkningar och diaree hos djur. Även den vanligt förekommande Aloe Vera, känd för sina läkande egenskaper, kan vara giftig.

Dessutom är det värt att notera att även om många inomhusväxter kan rena luften under dagen genom att absorbera gifter som formaldehyd, bensen och trikloretylen, har inte alla växter den förmågan. Men även om fluktuationerna i syrehalterna inte är farliga, kan de flyktiga organiska föreningarna som släpps ut av vissa växter vara oroande. Det är en mängd olika kolbaserade kemikalier som lätt avdunstar vid rumstemperatur. Medan många växter släpper ut ofarliga mängder flyktiga organiska föreningar, finns det några som kan släppa ifrån sig större mängder. Dit hör fredslilja och vissa arter av ormbunkar, som kan släppa ut större mängder och kan bli ett problem om det inte finns ordentlig ventilation.

Var uppmärksam på alla hälsoförändringar som inträffar efter att du har introducerat en ny växt i ditt hem. Om du märker symtom som huvudvärk, yrsel eller allergier, fundera på om någon av dina inomhusväxter kan vara orsaken. Inomhusväxter kan erbjuda många fördelar, från luftrening till estetik, men det är viktigt att vara lite försiktig med de potentiella risker som växter kan ha.. Med rätt försiktighetsåtgärder kan ditt hem vara både grönt och säkert.

Text: Ivan Kotzyatnik

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600