arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

När hemmet luktar mystiskt av fisk

Två personer håller för sina näsor och ser obekväma ut

Varför luktar det fisk hemma fast ingen har lagat vare sig fisk eller skaldjur? Förmodligen beror det på frisläppta aminer. De är varken hemtrevliga eller hälsosamma så försök lista ut varifrån de kommer.

Så, om det inte är resterna av förra veckans skaldjursmiddag eller ett bortglömt mögelutbrott som luktar, vad är då orsaken till denna skumma lukt? Det kan mycket väl handla om förhöjda nivåer av aminer i din inomhusluft. Men vad är aminer, och varför är deras närvaro ett problem? Aminer är organiska föreningar, derivat av ammoniak, som finns i mängder av naturliga och konstgjorda material. Även om de är centrala i olika biologiska och industriella tillämpningar ska de tas på allvar när de märks i hemmets luftkvalitet. Aminer är irriterande på slemhinnorna i ögon och luftvägar.

I motsats till vad många tror kommer den typiska fisklukten i hem vanligtvis inte från mögel eller från djur som gömmer sig i skrymslen. Ganska ofta är boven överhettade plastkomponenter i elsystem. Modern livsstil är praktiskt taget synonymt med plastanvändning. Detta material, som finns nästan överallt, består av polymerer förstärkta med olika tillsatser. Aminer förekommer ofta i tillverkningen av vissa plaster, särskilt de som används i polyuretanskum, epoxihartser och i specifika lim.

Ett eluttag som har brunnit

När plasterna blir extremt varma eller lite brända släpper kemikalierna i plasten ut den fiskliknande lukten. Ibland luktar det till och med urin. Det betyder att den mystiska aromen som flödar genom ditt vardagsrum kan spåras tillbaka till en mängd olika källor – ett eluttag, några kablar, en strömbrytare, en överbelastad förlängningssladd eller plymån i din soffa eller fåtölj.

Aminerna förbrukas oftast inte i tillverkningsprocessen utan är ofta bara med för att höja processens hastighet. De kan därför bli kvar i den färdiga produkten. Med tiden kan nedbrytning,tillsammans med exponering för värme och UV-ljus få dessa plaster att frigöra kvarvarande aminer. Dessutom kan sönderdelningen av vissa tillsatser som används vid plasttillverkning också producera dessa aminföreningar. När de används inomhus, i möbler, inredning eller vardagliga hushållsartiklar, hittar aminerna sin väg in i vår inomhusluft. Detta ska inte förväxlas med den välbekanta plastlukten från nya saker av plast. När aminerna finns i vår inomhusluft är det mer som ett subtilt men kontinuerligt bidrag till dålig lukt inomhus.

Gammal och sliten soffa

En fiskliknande lukt i ditt hem kanske kan uppfattas som bara en konstighet, men det kan vara en signal på något som inte är så hälsosamt. Att känna igen och åtgärda orsakerna till lukten kan ha avgörande betydelse för hälsan. Ett hem som luktar rent och fräscht är trots allt inte bara tilltalande för sinnena – det är ett bevis på en mer hälsosam och säker livsmiljö.

Text: Ivan Kozyatnyk, kemist.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600