arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Svensk jumboplats hotar folkhälsan

Kvinna med ryggsäck vandrar i skogen.

Med 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande når vi jumboplatsen som ett av världens sämsta folk på vardagsrörelse. Socialminister Jakob Forssmed har nu tagit emot resultatet av regeringsuppdraget om hur vi skapar ett samhälle som främjar fysisk aktivitet.

Aldrig i historien har vardagsrörelsen varit så liten som nu. Svenskarna är ett av världens mest stillasittande folk, endast var tionde 15-årig flicka är fysiskt aktiv en timme om dagen. Vi sitter eller ligger 70 procent av vår vakna tid. Det här får stora och svåra konsekvenser för individer och för hela samhället.

Vi måste byta trenden. Vi måste upp och hoppa.

Kommitten för främjande av fysisk aktivitet har i sitt slutbetänkande många olika förslag på hur svenskarna kan öka sin fysiska aktivitet. Låt årets semester bli lekfull och rörlig. När du har hoppat, dansat, simmat, grävt eller spelat boll kan du vila en stund och läsa alla förslag till regeringen i slutbetänkandet ”Varje rörelse räknas – hur skapar vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet?” Länk till annan webbplats. (SOU 2023:29)

Människor som hoppar i vattnet från en brygga

Vår arbetsmiljöforskare Charlotte Wåhlin är en av utredningssekreterarna i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet. I höst skriver hon mer om hur och varför svenskarna måste lämna den bekväma soffan för ett liv med mera rörelse.

Vi önskar alla läsare en sommar fylld av sol och regn, vila och rörelse!

Vi är tillbaka igen vecka 33.

/Bloggteamet

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600