arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Att nå ut med kunskap

Böcker i bokhylla

Den första december avgörs Riksfinalen i Forskar Grand Prix 2022. Då möts sex finalister från årets deltävlingar för att presentera sin forskning på fyra minuter. Det är den tid de har på sig att på det mest begripliga och intressanta sätt förmedla sin forskning.

I klippet nedan har du ett utmärkt exempel på knappt fyra minuter med Gina Griffioen. Hon är en av årets finalister och förklarar sin forskning så att nyttan blir uppenbar för var och en som lyssnar. Hon visar också att en svenska som inte är helt perfekt inte behöver stå i vägen för en bra presentation.

Många av oss jobbar med att presentera fakta av olika slag. Forskare ska föra ut sina kunskaper. Det ska komma till nytta. Vi vet att det är svårt, men samtidigt viktigt. Kraven på att forskningen ska komma till nytta ökar hela tiden.

Vi som arbetar med arbetsmiljö vill kunna nå arbetsgivare, arbetstagare och olika organisationer för att arbetslivet ska bli mer hållbart. Vi vet att det är svårt att nå fram och vi krånglar ofta till budskapet i tron att vi måste få med så mycket fakta som möjligt. Istället går huvudbudskapet förlorat i alla detaljer. Det är inte bara forskare som har mycket att lära, utan alla vi som ska nå ut med viktig kunskap.

Forskar Grand Prix är en tävling för forskare, men vi som jobbar med kunskapsspridning av annat slag kan lära mycket av Forskar Grand Prix.

Forskar Grand Prix ger oss bra exempel på hur man kan lyfta fram det viktigaste i ett komplicerat sammanhang. Ju svårare och mer komplicerat det är, desto enklare bör vår framställning vara. Desto enklare bör också språket vara.

På hemsidan för Forskar Grand Prix hittar du flera tips på hur du kan göra begripliga, fängslande och inspirerande presentationer. Och du, missa inte finalen den 1 december. Den går att se på nätet.

Till Forskar Grand Prix Länk till annan webbplats.

 

Texten är skriven av Bengt Ståhlbom, yrkes och miljöhygieniker.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600