arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Nickelallergi hos barn

Barn kan få nickelallergi på grund av att de använder smycken. Nickelallergi är livslångt och för de som drabbas kan vardagen påverkas av besvärande handeksem och svårigheter att undvika nickel. Miljöhälsorapport 2021 visar tydliga skillnader i förekomst av nickelallergi mellan pojkar och flickor redan i tolvårsåldern.

Nickelallergi är den vanligaste kontaktallergin hos vuxna. Av alla nickelallergiker utvecklar 30-40 procent även handeksem med torra såriga händer. Allergi mot nickel utvecklas oftast av att huden kommer i kontakt med nickel en längre tid, till exempel genom användande av smycken som avger nickel. När man väl fått allergi kan man lätt få eksem vid förnyad kontakt med föremål som avger nickel. Det finns många användningsområden för nickel som kan förekomma i olika konsumentvaror såsom smycken, glasögonbågar, klockor, jeansknappar, spännen, dragkedjor, verktyg, nycklar och handtag. Tidigare fanns även nickel i mynt, men inte sedan 2017.

Hos 12-åriga flickor är förekomsten av nickelallergi 11 procent enligt Nationella miljöhälsorapporten 2021. Rapporten visar att 1,2 procent av pojkar i samma ålder har nickelallergi. Hos fyraåringar är förekomsten betydligt lägre (flickor 0,4 procent, pojkar 0,2 procent).

Diagram

Under sin barndom exponeras flickorna för nickel så att en av tio utvecklar nickelallergi. Rapporten visar också att 43 procent av 12-åringar (flickor 77 procent, pojkar 8,5 procent) gjort hål för smycken någon gång. Att ta hål i öronen eller piercing innebär inte i sig ökad risk för nickelallergi om smycken som används inte avger nickel. Risken för nickelallergi ökar däremot om man använder material som avger nickel då det innebär att huden under lång tid har kontakt med nickel. Rapporten visar att det hos barn med utrikes födda föräldrar är vanligare att ha hål i öronen och att dessa barn även har en något högre förekomst av nickelallergi. Skillnader anas också uppdelat på föräldranars utbildningsnivå.

Den viktigaste åtgärden för att minska risken för nickelallergi är att minimera hudexponeringen för nickel. Medvetenhet om att nickel kan förekomma i örhängen, smycken och andra metaller som har långvarig kontakt med huden är första steget. Som konsument kan man fråga om produkten innehåller nickel eller köpa ett nickeltest på apoteket och själv testa om en vara släpper ifrån sig nickel. När du handlar välj smycken som inte avger nickel framför smycken med okända metaller som ofta kan kosta mindre. Smycken som barn använder bör vara nickelfria för att undvika risken att drabbas av en livslång eksemsjukdom.

Texten är skriven av Elisabeth Lindberg, specialistläkare.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600