arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

God Jul Blomstermåla och resten av världen

Den här hösten har varit som en glänta, en ljus öppning i pandemins mörka välde. Äntligen tillbaka på jobbet och äntligen fick vi göra besök i verkligheten igen.

Kunskapsspridning är en viktig del av vårt arbete, vi for till Småland och ett 40-tal skyddsombud från IF Metall som bjudit in till Folkets Hus i Blomstermåla för att öka sina kunskaper om belastningsergonomi och handintensivt arbete. Jag hade nästan glömt hur inspirerande det är att träffa människor som kan sitt jobb, känner sin arbetsmiljö och också har engagemang och vilja för förbättringsarbete.

Många ville veta hur man ska jobba med riskbedömning och kartläggningar av handintensivt arbete och vår ergonom Sebastian Buck redde ut begreppen och förklarade vad som gäller.

På frågan om vad som är utmaningen på deras arbetsplatser när det gäller belastningsergonomi var det många svar som handlade om just kunskap och engagemang: Hur får man medarbetare att förstå att arbetsrotation är nyttigt? Hur får man arbetsgivare att förstå att belastningsergonomi är viktigt? Och vad ska man göra när medarbetarna inte får rätt utbildning om hur en lyftanordning fungerar och varför det är viktigt att använda den?

Vi hoppas att skyddsombuden fick en del svar på sina frågor och tackar för ett trevligt besök i Blomstermåla.

I skrivande stund är det åtta dagar kvar till julafton och smittspridningen ökar med nya sjukhusinläggningar och nya restriktioner som följd.

Jag hoppas få fira jul med mina drygt 90-åriga föräldrar, vilket förutsätter att vi andra håller oss friska och krya och inte får influensaliknande symtom, för då är det kört och mor och far får fira sin jul själva. I så fall hoppas jag att hemtjänsten har tomteluvor på sig och är lite glada när de gör sina julaftonsbesök. Det betyder så mycket för de gamla som tvingas till en ofrivillig isolering.

Nästa vecka kommer en hälsning på bloggen från självaste tomten. Han har tjatat sig till att få gästblogga och vi vågar inte säga nej. Missa inte det.

Vi andra i bloggteamet är tillbaka igen vecka 2.

Vi önskar er en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600