arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Tillbaka till framtiden

Arbetsdagarna hemma eller i fritidshuset ser ut att snart vara räknade. Vi ska tillbaka till jobbet. Men är det verkligen samma arbetsplats vi återvänder till? Jag hoppas att vi ska tillbaka, inte till det som var före pandemin, utan till framtiden.

En tredjedel av befolkningen, 30 procent, har jobbat hemma under pandemin. Är du kanske en av dem? Tycker du som jag, att vissa saker har funkat riktigt bra på distans, andra ganska dåligt?

När jag tänker på framtidens arbetsmiljö finns en längtan att få gå till jobbet, att få inspiration och stöd av både arbetskamrater och chef, att träffas rent fysiskt på kontoret. Att slippa oändligt långa digitala möten som ger grus i ögonen, en gamnacke som värker och skavsår på öronen från tryckande hörlurar.  

Ibland kan det kännas lite ensamt att sitta hemma, och det påverkar humöret. Det saknas energi, den som kommer av att mötas i en korridor, lösa lite problem och skoja lite. Den sanna arbetsglädjen lyser med sin frånvaro och ibland går tiden oroväckande långsamt. Och ibland hinner man ingenting, särskilt inte när man fastnar i det ena struliga digitala mötet efter det andra. Nu pågår vaccineringen mot covid för fullt och alla pratar om lättnader i restriktionerna. Men är det verkligen ett ljus i tunneln vi ser, eller är det en hägring, en dröm?

Vi vet ju inte alls vad som blir det nya normala. Kanske behöver vi någon form av social inskolning för att ens orka umgås med en massa människor igen? Har du funderat något på vad som är viktigt när vi ska tillbaka till framtiden? Hur vill du ha det nya normala?

Jag hoppas verkligen att utvecklingen av arbetslivet inte ska styras av rädsla, kontroll och tillbaka till det gamla.  I bästa av världar får medarbetare aktivt bidra för att forma framtidens arbetsmiljö genom ett tillitsbaserat ledarskap. Varje bransch har sina utmaningar och behöver utforma hur medarbetare kan genomföra sina uppdrag i relation till verksamhetens vision och mål.

Jag instämmer med många andra, att vi måste respektera att anställda tycker olika och har olika behov när det gäller var och hur vi jobbar i relation till våra uppdrag. Men, något vi alla behöver är variation i arbetet, rimliga krav och stöd för att vi ska må bra på jobbet.

Ta en diskussion med din chef som har det yttersta arbetsmiljöansvaret och lyft arbetsmiljöfrågorna inom samverkansgruppen eller motsvarande. Hur vill vi ha det hos oss när vi ska tillbaka till framtiden? Ta fram en policy eller vägledning som kan ge stöd och tydliggöra vad som gäller. Det handlar om vägval och omställning.

Till min glädje debatteras utformningen av framtidens arbetsliv i många sammanhang. Vissa menar att distansarbetet är här för att stanna, framför allt för tjänstemän och administratörer. Det pratas om att hitta hybridlösningar, flexibla arbetssätt.

Under pandemin har många också upptäckt att det går att samverka utan att behöva resa till möten. De digitala mötesformerna suddar ut geografiska gränser och vi kan mötas, lokalt, nationellt och internationellt utan att belasta miljön. Ja, helt klart så pågår en omställning i samhället och i arbetslivet, vilket också ger hopp om en hållbar framtid!

6 tips om återgång till framtidens arbetsmiljö

Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak): ”Framtidens arbetsmiljö i Sverige”

Suntarbetsliv: ”Återgång till arbetsplatsen”

Suntarbetsliv: ”Policy för distansarbete”

Ingenjören: ”Distans eller kontor – måste alla följa samma regler”

Tidningen arbetsliv: ”Jobbet efter vaccineringen – fyra berättar”

Tidningen Arbetsliv: ”Besvär av distansarbete ökar”

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600