arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Bästa läsare!

Det är julvecka och över hela världen sitter skribenter och knattrar på krönikor som sammanfattar och analyserar pandemins år 2020.

Jag tänkte att jag inte skulle bli en av dem, men det är lite svårt att undvika.  Jag önskar att jag hade haft förstånd att skriva en jobbdagbok det här året. Och jag önskar att du också hade gjort det.

Vi hade kunnat samla våra dagboksblad i ett praktverk under parollen Nöden är uppfinningarnas moder. När pandemin tvingat oss ut ur inkörda spår har människor på alla möjliga arbetsplatser levererat som frifräsare på okända vägar.

Under virusets styre har många visat på hög förmåga till samarbete, korta beslutsvägar, snabb och gemensam problemlösning. Vi har sett hur kreativitet och mod föder smarta lösningar som gör att man faktiskt kan jobba och samtidigt undvika smitta.

När vi måste åka off pist så kan vi. Det är lite märkligt.

Just därför hade det varit intressant med jobbdagböcker, anteckningar som beskriver situationer och deras lösning. Vi tenderar ju att glömma, och med tanke på omständigheterna har tiden för reflektion varit kort. Längre fram, när viruset förlorat sin makt skulle det sitta fint med de där dagböckerna. Att ha vårt mod och vårt gemensamma fokus nedtecknat, som ett bevis på förmåga när det verkligen gäller.

Här på bloggen har vi publicerat ett 40-tal inlägg under året. Redan i januari skrev vi det första inlägget med koppling till corona. Det handlade om arbete på distans, ett ämne vi skulle få anledning att återkomma till, både på bloggen och i traditionell media. Med över 2000 läsare i veckan verkar det som om vi har hittat rätt. Mest uppmärksammat blev en text från en av våra yrkeshygieniker som handlade om rätt användning av andningsskydd.

Vår utåtriktade verksamhet har också fått tillökning. I våras fick bloggen en lillasyster, ett nyhetsbrev om ergonomi och arbetsmiljö. Vi försöker skriva för alla och har hittills kommit ut med sju nyhetsbrev. Prenumerera gärna här eller läs det senaste numret: "Nyhetsbrev ergonomi och arbetsmiljö".

Vi vet inte vad nästa år har att bjuda men vi vet att vi kan skriva om såväl nanopartiklar, ergonomi, förorenad mark och mobbning som andningsskydd, svetsrök, buller och vibrationsskador med mera. Det återstår att se vilka ämnen som toppar nästa år.

Tack för att ni är med oss!

God Jul önskar AMM Linköping.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600