Drygt hundra svetsare i ny studie
Det kom ett mejl hit till Arbets- och miljömedicin i Linköping.
”Hej! Vi är lite bekymrade över mangan som finns i svetsrök. Vi undrar om ni kan hjälpa oss att mäta halterna mangan i vår verkstad? Vi vill också gärna veta hur vi på bästa sätt kan skydda våra medarbetare från skadlig exponering”.
Den frågeställningen från industrin blev upptakten till det som numera ingår i doktoranden Maria Assenhöjs forskningsområde. I samarbete med två stora industrier och 120 svetsare hoppas hon att hennes forskning ska bidra till en bättre och säkrare arbetsmiljö, både inom traditionell svetsning men också i miljöer med så kallad 3D-skrivare i metall.
”Vi ska undersöka svetsarnas arbetsmiljö och hälsa och bland annat titta på om de har metaller i urin och blod. Vi ska också titta på olika hälsomarkörer för exempelvis lung-, lever- och njurpåverkan”, säger Maria Assenhöj.
3D-skrivare, eller 3D-print som det också kallas, är en nyare teknik för att bygga metallkomponenter genom att smälta eller limma ihop dem lager för lager med stor precision. 3D-skrivare orsakar inte svetsrök, men maskinen ska fyllas på med ett pulver vilket gör att arbetstagaren utsätts för metalldamm.
”När det gäller 3D-skrivare finns det fortfarande en möjlighet att göra rätt från början om vi identifierar riskerna nu i ett tidigt skede”, säger Maria Assenhöj.
Studien omfattar totalt fyra delar där Maria Assenhöj i de två första delarna jämför resultaten för lufthalter och hälsopåverkan före och efter förbättringsåtgärder. Studierna gäller både traditionell svetsmiljö och miljöer med 3D-skrivare.
Förutom data från urin- och blodprover samt hälsoundersökningar ska studiens del tre följa förändringar i näsans slemhinnor under en arbetsvecka.
”Det går till så att vi sköljer näsor på måndag morgon, alltså i början av arbetsveckan och gör sedan samma sak även på fredagen. Då kan vi se om slemhinnan påverkas av arbetsmiljön och på vilket sätt.
Den sista studien ska handla om hur immunförsvaret reagerar med metallpartiklar.
Forskare och yrkeshygieniker Stefan Ljunggren har i ett tidigare blogginlägg skrivit om riskerna med 3D-skrivning. Klicka på länken för att läsa det inlägget: "3D-skrivning i metall, är det farligt?"
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer