arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Bloggen har fått en lillasyster

För fem år sedan startade vi vår blogg och med cirka 50 000 läsare per år vill vi göra er uppmärksamma på att bloggen nyligen fick en liten syster: ett piggt litet nyhetsbrev såg dagens ljus för några veckor sedan.

Det är ett nyhetsbrev om ergonomi och arbetsmiljö. Såklart är vi glada och stolta över vår lilla kommunikativa lillasyster. Bloggen är förstås lite sotis, men han är stabil och vi är inte oroliga.

Självklart hyser vi ambitioner för vårt nyhetsbrev. Syftet är att sätta ergonomin i fokus och skapa en kanal som är tillgänglig för alla med intresse för ergonomi. Förhoppningsvis kan nyhetsbrevet vara en motor som driver kommunikationen kring ergonomi.

Med vårt nyhetsbrev vill vi visa att vi vill vara i framkant, men vi vill också sprida kunskap om vad som händer inom ergonomiområdet. I nyhetsbrevet ska vi lyfta fram forskning, både vår egen och andras. Det pågår massvis med spännande forskning inom området. Forskning som kan innebära stora förbättringar i människors arbetsmiljö.

I vårt andra nummer kan du exempelvis läsa om varför åtgärder mot stress inom en organisation kan vara helt verkningslösa eller till och med ge ökad stress. Det är psykologen Bozana Johansson som i sin doktorsavhandling visar på flera intressant fynd gällande när stressprevention funkar bra, och när det funkar mindre bra.

Möt också erfarna ergonomen och forskaren Kjerstin Stigmar som under ett långt yrkesliv intresserat sig för hur man får långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. I intervjun berättar hon mer, bland annat varför arbetsgivarens roll är så viktig för rehabiliteringen.

Vi har också kollat upp de senaste kunskapsöversikterna från Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Vi har inte lusläst dem alla, men vi har fog att påstå att där finns mycket kunskap att hämta. Läs vårt nyhetsbrev så får du bra överblick. Dessutom lite info om en online utbildning i riskbedömning. Det är en kurs som lär dig hantera hela riskbedömningsproceduren fram till åtgärder och utvärdering.

Våren 2020 lär vi aldrig glömma, för många en svår tid av oro och kanske även sorg. Sällan har väl arbetsmiljön inom sjukvård och omsorg fått så mycket uppmärksamhet från både media och allmänhet. Det som många av oss som arbetar med arbetsmiljöfrågor vetat länge har förhoppningsvis blivit uppenbart för många fler: En bra arbetsmiljö är grunden för patientsäkerhet och det finns inga genvägar att gå där.

Här är nyheter i korthet och några kommande händelser:

Bozana Johansson disputerar den 8 maj. Avhandling ”Stress prevention at work: intervention effectiveness and implementation process evaluation”

Digitalt webbseminarium den 28 maj ”Muskel- och skelettsjukdomar – en lägesorientering”.

Mynak bjuder in inför EU-OSHAS kampanj ”Friska arbetsplatser belastar rätt”

Kurs: Medicinsk kontroll vid ergonomiskt belastande arbete (MEBA) 22-23 september i Linköping

HCI International 19-24 juli 2020 (Digital konferens) 22nd International Conference on Human-Computer Interaction

Text: Sara Loftås, handläggare, Arbets- och miljömedicin

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600