arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Pandemi: Viktigt med korrekt användning av andningsskydd

Så här i coronavirustider så har mycket fokus lagts på olika typer av andningsskydd för olika arbetstagare som vårdar personer eller skyddar sig mot smitta. Men förutom att man ska ha rätt andningsskydd, så måste de ju användas rätt.

I egenskap av yrkeshygieniker och forskare så ser jag dock att det finns risker med att skyddsutrustning används felaktigt och därmed skapar falsk trygghet.

Många av de modeller som används inom sjukvården och av grupper som ska skyddas mot coronaviruset är så kallade tättslutande andningsskydd med ett filter som ska rena luften vid inandning. Dessa är helt beroende av att luften verkligen går genom filtret och inte via otätheter på sidan av masken. De filter som sitter i masken har en skyddsklass som i Sverige benämns FFP1-3. Av dessa är FFP3 den högsta klassen och som bäst skyddar. WHO rekommenderar FFP2 som minsta skyddsklass mot coronaviruset.

Med bakgrund som yrkeshygieniker och forskare så är det oroande när jag ser eller hör talas olika TV-inslag där män med skägg eller skäggstubb använder tättslutande andningsskydd. Då andningsskydd som är designade att sitta tätt på huden, så som vita pappfiltermasker med ventiler eller hel/halvmask med gummikant är väldigt beroende av att huden är helt slät så är skägg inte en bra idé. Skägg eller skäggstubb har visats sänka skyddsgraden till endast en tiondel varvid det i stort sett blir verkningslöst.

Om män ändå vill ha någon typ av ansiktsprydnad så har amerikanska smittskyddsverket sammanställt en fin liten grafisk översikt Länk till annan webbplats. över vilka typer av ansiktsbehåring som är okej och vilka som inte är det.

Förutom skägg så kan även kvinnor (och såklart även män) med långt hår även de få en sänkt skyddsfaktor om utsläppt eller löst och fastnar i tätningen mellan andningsskydd och ansiktet. Här gäller det att vara noggrann vid påtagning av andningsskyddet för att detta inte ska ske.

En annan viktig aspekt när man ska använda andningsskydd är att göra ett passningstest. Detta beskrivs väl på siten andningsskydd.nu där de också har videor som visar hur det ska gå till (länk längre ner). I de fall man använder filter med gummikanter så kan dessa testas innan användning genom att hålla för luftintaget och andas in. Om masken sugs fast sluter den tätt. Om den inte fastnar läcker luften bredvid och en annan modell eller storlek kan behövas.

Så om du använder andningsskydd, eller arbetar i en position där du är arbetsgivare eller stödfunktion kring arbetsmiljö – använd/utbilda arbetstagare kring användningen av skyddsutrustningen så den blir så effektiv den kan vara och minskar risken för spridning  av coronaviruset.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600