arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

En och två och tre vibrationer

Du arbetsgivare, skyddsombud eller arbetsmiljöingenjör som skagenomföra riskbedömning kring vibrationer; tänk om man direkt kunde se ochräkna hur mycket en handhållen maskin vibrerade?

Tyvärr så fungerar ju inte detta och beräkningen av exponering för vibrationer är inte alltid så enkel.

Då är det bra att det finns engagerade individer somförsöker underlätta för alla andra genom att skapa enkla verktyg för att utförariskbedömningar. I detta fall pratar jag om den nationella vibrationsdatabasensom i år har fått ett riktigt ansiktslyft och nya funktioner (via medel frånAFA försäkring).

En viktig sak som förbättras är att man nu kan använda sigav databasen enklare via mobila enheter så som telefoner och surfplattor.

Väl framme så möts man av alternativet att antingen genomföra en enkel eller avancerad sökning.

Enkelsökning tar dig till en lista med olika grupper av maskiner, så som betongvibratorer,sågar och slipmaskiner. Genom att trycka på en grupp får man sedan välja sinspecifika typ av maskin.

När man valt vilken typ av maskin man vill ha med så får man skriva in användningstiden. Sedan kan man antingen lägga till en ytterligare maskin, eller så trycker man på knappen så man får se sin ”verktygslåda” som innehåller exponeringen för den/de maskin/-er som valts och deras användningstid, smidigt färgkodat för om man når över insatsvärdet eller gränsvärdet. En enkel exponeringsbedömning som är viktig del av riskbedömning klar på någon minut!

Förhoppningenär att den nationella databasen ska användas av fler personer nu när den ärenklare och användarvänlig. För i databasen så finns i skrivande stund nästan1500 mätningar för handhållna verktyg, och vi på de arbets- och miljömedicinskaklinikerna hoppas kunna lägga in alla de framtida mätningar som utförs så attdatabasen hålls uppdaterad och växer.

Så om du står i kast att göra en riskbedömning för vibrationer, eller bara är nyfiken, varför inte gå in en liten stund på vibrationsdatabasen och se om inte den nationella vibrationsdatabasen kan hjälpa dig?

Nästan lika enkelt som att säga ”en och två och tre vibrationer”!

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600