arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

All cancerforskning är viktig!

För cirka tre veckor sedan sändes Cancergalan i TV4. Inte ett öga är torrt när man hör om alla sorgliga livsöden och om de som har övervunnit cancern.

Alla har vi någon närstående familjemedlem, vän och/eller arbetskamrat som drabbats av cancer. Tack vare forskning överlever fler människor cancer. Nya behandlingsmetoder och nya läkemedel har tagits fram med hjälp av forskning.

Denna forskning lyfte Cancergalan fram på ett bra sätt. MEN det finns också forskning om cancerns uppkomst som är minst lika viktig att lyfta fram. Forskning behövs, för att få mer kunskap om vilka faktorer som bidrar till att cancer utvecklas.

Med hjälp av forskning har flera riskfaktorer identifierats, som exempelvis:

 • ärftlighet
 • livsstil
 • rökning
 • fetma
 • stillasittande
 • solning/strålning
 • kostvanor
 • vissa kemikalier i kost, arbetsmiljön eller omgivningsmiljön

Sällan är det en faktor som orsakar cancer, utan flera faktorer kan påverka och bidra till cancerutveckling. Människor är också olika känsliga för exponering och det finns genetiska skillnader som kan vara avgörande för cancerutveckling. För att få svar på detta behövs också mer forskning om varför cancer utvecklas. All forskning kostar, därför behövs mer pengar till forskning!

Forskning kostar!

Mer pengar behövs till både nya behandlingsmetoder och för att försöka förstå varför sjukdom uppstår och hur sjukdom kan förebyggas.

Förutom forskningsmedel behövs också frivilliga studiepersoner som bland annat vill lämna blodprov och svara på enkäter. Till dessa studier behövs stora grupper av både friska personer och personer som har insjuknat i cancer.

Förhoppningsvis kommer sådan forskning leda till att färre insjuknar i cancer. I den bästa av alla världar, skulle ingen behöva insjukna i cancer!

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  600

  Relaterad information