arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Läsvärt om arbetsmiljö

Tillsammans kan vi bli bättre på att sprida och använda den kunskap som finns kring hur en god arbetsmiljö kan skapas.

 I det här inlägget får du ta del av var du kan hitta nyheter om arbetsmiljö. Jag ger tips på sju organisationer och fem tidningar som skriver om arbetsmiljö utifrån olika perspektiv. I slutet av inlägget finns också information om EU kampanjen "Friska arbetsplatser för alla åldrar" samt konferensen "Gilla Jobbet".

Implementera den arbetsmiljöforskning som tas fram. Utveckla arbetsmiljön via samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och fackliga företrädare. Det fångar in olika erfarenheter och fler perspektiv i arbetsmiljöarbetet  #arbetsmiljö #samverkan

7 tips på organisationer som skriver om arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.

Läs om ”Stor granskning för att alla ska hålla ett helt arbetsliv”.

Arbetsmiljöforskning.se Länk till annan webbplats.

Läs om  "Forskningsrön blev till information och utbildning för alla".

3. Suntarbetsliv Länk till annan webbplats.

Läs om ”Film lyfter fram samband arbets- och vårdskador”.

4. Sveriges Företagshälsor Länk till annan webbplats.

Läs om Jobbhälsobarometern: "Vill du ha friska medarbetare så anställ folk över 55".

5. Prevent Länk till annan webbplats.: Läs om: "Arbetsmiljöforskning"

6. Kompetenscentret för företagshälsa Länk till annan webbplats.

Läs om metoden "RAMP – bedömning av belastningsergonomiska risker på arbetsplatsen".

7. Arbetsmiljöupplysningen Länk till annan webbplats.

Läs om "Skiftarbete"

5 tips på tidningar som skriver om arbetsmiljö

 1. Tidningen Arbetsliv är en intressant facktidning inom området arbetsmiljö. Läs om; "Så ska den nya arbetsmiljömyndigheten arbeta"
 2. Tidningen Arbetarskydd är en annan läsvärd tidning. Läs intervju med psykolog Stefan Blomberg: ”Psykologen som specialiserat sig på att hjälpa mobbade”  eller intervju med ergonom Charlotte Wåhlin "Hon bloggar för bättre arbetsmiljö".
 3. Tidningen ”Du och jobbet” är en oberoende tidning om arbetslivet som riktar sig till alla som vill göra arbetslivet bättre. Läs: "Fallet på jobbet kan ge Teodor men för livet".
 4. Tidningen Arbetet bevakar arbetsmarknadsområdet och har fokus på om viktiga händelser inom den fackliga världen. Läs: "Tydligare gräns mellan arbete och fritid efterfrågas".
 5. Tidningen Dagens samhälle lyfter ofta arbetsmiljö-  och arbetsmarknadsfrågor, med ett fokus på den offentliga marknaden. Ta del av deras debattsvep som kommer varje vardagmorgon. Läs: "Debattsvep från Dagens Samhällse".

Kampanj 2016-2017. Källa: European Agency for Safety and Health at Work.Europeiska arbetsmiljöveckan

I det här blogginlägget så vill jag också passa på att tipsa om den Europeiska arbetsmiljöveckan som pågår under vecka 43, den 23-29 oktober. Det är en kampanj för ett hälsosamt arbetsliv. Kampanjen som pågår under 2016-2017 ska uppmuntra parterna att arbeta tillsammans för att främja en sund och produktiv arbetsmiljö genom hela arbetslivet.

Under arbetsmiljöveckan arrangeras  konferensdagen "Gilla jobbet". Det är en mötesplats  som ska inspirera till ett gott arbetsliv. Ett avstamp för ökat engagemang i arbetsmiljöfrågor: Gilla Jobbet 26 oktober

Några frågor om din arbetsmiljö

Avslutningsvis så har jag några frågor till dig som du gärna får fundera på och kanske till och med diskutera på din arbetsplats.

Hur kan du bidra för att skapa en god arbetsmiljö på din arbetsplats? Vem kan du samverka med? Diskuterar du arbetsmiljöfrågor med din chef som faktiskt har huvudansvaret för arbetsmiljön? Kan ni arrangera någon arbetsmiljöaktivitet på din arbetsplats under europeiska arbetsmiljöveckan som äger rum v.43?

Har du tankar som du vill bidra med när det gäller nyheter om arbetsmiljö eller goda exempel på arbetsmiljöarbete, tipsa oss gärna här på bloggen i kommentarsfältet.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  600