arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Att göra skillnad

Under 2016 har jag haft förmånen att bli intervjuad i många tidningar och även i radio om mobbning i arbetslivet. Vår bok som släpptes i februari gav förstås en ordentlig skjuts.

Det är lite ovant att som utredande psykolog och forskare att få frågor från journalister och att sedan försöka med några få vanliga ord förklara komplexa skeenden och samband. Det är ofta mer bekvämt att vara i sin egen värld och skriva sina vetenskapliga texter och samtala med likasinnade.

Men det räcker inte. För att påverka och förändra behöver vi nå ut till fler.

Nu under hösten kommer jag få ytterligare en ny erfarenhet. Idag påbörjas inspelningen av teveserien Morgans Mission i Sveriges television. Om en stund kommer ett teveteam hit till mitt jobb för att spela in en intervju.

Jag och min chef har diskuterat om jag verkligen ska lägga tid på att vara med i en teveserie och kommit fram till att – JA, det ska jag! För det är viktigt att verkligen lyfta frågan om mobbning i arbetslivet. Det är viktigt att informera, det är viktigt att väcka debatt, det är viktigt att försöka påverka – allt för att arbetsmiljön på våra arbetsplatser i Sverige ska bli mer hälsosam och mindre riskabel.

För vi vet att tiotusentals blir sjuka av mobbning på jobbet, varje år. Vi vet att risken för framtida arbetslöshet fembubblas för den som är utsatt. Och vi vet att risken för självmord är kraftigt förhöjd.

Därför kommer jag och Morgan Alling att besöka arbetsplatser runt om i Sverige under hösten. Och från och med mars 2017 sänds fem program i Sveriges television om mobbning i arbetslivet. Jag hoppas att det kommer göra skillnad!

Foto: Stefan Blomberg

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600