arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Öppet hus med spännande föredrag

Vill du ta del av ny kunskap och spännande aktiviteter  inom områdena arbetsmiljö, ergonomi, fysioterapi, fysisk aktivitet och träning?  Då har jag har ett riktigt bra tips. Torsdagen den 8 september bjuder Fysioterapeuterna in till öppet hus i Linköping. 

Där kan du fritt ta del av föredrag och träningspass under hela dagen. Vi är flera ergonomer, fysioterapeuter/sjukgymnaster, forskare, ledare, politiker och träningsinstruktörer som bjuder på vår kunskap på internationella fysioterapins dag #Worldptday

Mitt tips till hösten! På fysioterapins dag den 8 september kan du fritt lyssna på föredrag under hela dagen, eller varför inte delta på träningspass med funktionell träning . Tillsammans sätter vi Östergötland i rörelse! 

En monter kommer att bemannas av ergonomer och fysioterapeuter/ sjukgymnaster under hela dagen. Passa på att kom förbi och "fråga en ergonom" eller"fråga en fysioterapeut".  Du är välkommen att stanna hela dagen eller så kan du välja delar av utbudet. Missa inte dom praktiska träningspassen. Friskis&Svettis bjuder på funktionell träning kl 10 och coreträning  kl 14. Dom finns också på plats under dagen. Alla programpunkter är kostnadsfria.

Som ergonom och fysioterapeut på Arbets- och miljömedicin så känns det verkligen kul att få möjlighet att medverka när fysioterapeuterna håller öppet hus den 8 september i Linköping. Gillar när vi samverkar för att sprida kunskap! Det är ett intressant program där man kan ta del av olika teman. Flera av föreläsarna bjuder på senaste forskningsrönen och många praktiska tips.

Dagen startar kl 08.15 och avrundas vid 16.45. Därefter after work med tema #fysioframtid. Den som vill mingla och äta behöver anmäla sig.

Förmiddagens program:

08.15-08.30 I Linköping är vi glada för att dagen inleds av Stefan Jutterdal som är ordförande för Fysioterapeuterna.

08.30 -09.30 Tillsammans med Annegret Ellinger som är ergonom och inspektör vid Arbetsmiljöverket kommer jag att prata om Arbetsmiljö som strategi för att förebygga arbetsskador och vårdskador. Hur skapar vi en säker vårdmiljö? Det är ett område som jag är mycket intresserad av. Just nu så arbetar jag och andra forskare med ett forskningsprojekt som rör just det här området.

Jobbar du inom vård och omsorg? då kan föredraget som handlar om "Arbetsmiljö som strategi för en säker vård" vara av intresse för dig. Föredragshållare: Annegret Ellinger och Charlotte Wåhlin

10.00–10.45 Konsten att utforma en god arbetsmiljö på kontoret. Är aktivitetsbaserade kontor framtidens lösning? Jan Henriksson och Märta Remneblad, Ergonom & leg sjukgymnaster, Feelgood Företagshälsa. Det här föredraget passar dig som utför arbete vid bildskärm, som arbetar en hel del administrativt i kontorsmiljö.

10.00–11.00 Funktionell träning i jympasalen. Praktiskt inriktat pass, genomgång tillsammans med Lena Mohlin-Söderström och Pernilla Sandström, Leg sjukgymnaster och Friskis&Svettis ledare. Var ombytt och redo för kul och lågintensiv träning!

Friskis&Svettis medverkar vid öppet hus på fysioterapins dag den 8/9. Passa på att testa pass med funktionell träning kl 10 eller coreträning kl 14. Passen leds av leg sjukgymnanster/fysioterapeuter som är Friskis&Svettis ledare

11.00–11.30 Presentation av nya riktlinjer vid psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Vilka åtgärder är effektiva? Charlotte Wåhlin, Med dr ergonom/leg fysioterapeut, Arbets- och miljömedicin, Region Östergötland

11.45–12.45 Effektiva åtgärder vid ryggbesvär och vid nackbesvär. Johanna Wibault, Med dr, leg sjukgymnast och Henrik Moström, leg sjukgymnast, Rörelse & Hälsa, Region Östergötland.

Tillsammans synliggör vi arbetsmiljöfrågor, hur kan vi skapa en god arbetsmiljö, vad vi kan uppnå med ergonomiska insatser? Passa på att ställ frågor till oss ergonomer under dagen. På plats är Ulrika Lind-Ericsson, Jan Henriksson, Märta Remneblad, Lise-lotte Redblad,  Charlotte Wåhlin mfl. Ordförande för ergonomisektionen är Birgitta Hård af Segerstad.

Eftermiddagens  program:

13.00–13.30 Eftermiddagen inleds av Leg sjukgymnast Evelina Johansson från Rehab Väst, Region Östergötland. Hon kommer att prata om  Nytt vårdprogram och nya riktlinjer för fysisk träning vid KOL.

13.30–14.00 Så kan du hantera dina besvär om du har höft- eller knäartros. Bästa tipsen från artrosskolan. Annika Gustavsson, leg sjukgymnast, Rehab Väst, Region Östergötland

14.00–15.00 Core soft i jympasalen. Ett funktionellt träningspass som leds av Lotta Utterström, leg sjukgymnast/verksamhetschef, Friskis & Svettis i Linköping. Kom ombytt och redo för ett kul och funktionell inriktat träningspass där styrka, balans och stabilisering står i fokus.

14.15–14.45 Ont i axeln – varför och hur kan jag bli bättre med stöd av fysioterapeut? Kajsa Johansson, Med dr leg fysioterapeut, Avdelning fysioterapi, Linköpings Universitet

Besvär från axlarna är vanligt förekommande bland servitriser och flera  andra yrkesgrupper. Universitetslektor och fysioterapeut Kajsa Johansson föreläser om vika åtgärder som är effektiva vid axelbesvär. Foto: Mats Jonsson

14.45–15.15 ”Och så har jag lite yrsel” Utredning och åtgärder. Emanuel Öberg, Leg sjukgymnast, Rörelse & Hälsa, Region Östergötland

Ta gärna del av den paneldebatt som leds av professor Birgitta Öberg, Linköpings Universitet. I panelen medverkar forskare, ledare och politiker från Region Östergötland och Linköpings Universitet.

15.30–16.45 Utmaningar och möjligheter i framtidens hälso- och sjukvård och fysioterapi – en paneldebatt. Moderator är Professor Birgitta Öberg, Avdelning Fysioterapi, Institutionen för medicin och hälsa, Linköpings Universitet

Dagen avslutas med After work. Tid för mingel och fortsatta diskussioner #fysioframtid Ett tillfälle att prata med personer som representerar Fysioterapeuterna, ergonomer, medarbetare från Region Östergötland, och Linköpings Universitet, Friskis&Svettis och andra utställare som också är på plats under hela dagen.

Dagen riktar sig alltså till dig som är intresserad, till arbetsplatser och anställda samt till patienter och intresseorganisationer. Dagen riktar sig också till oss som arbetar som fysioterapeuter/sjukgymnaster eller som ergonom samt till dig som är student eller anställd vid Linköpings Universitet.

Tillsammans sätter vi Östergötland i rörelse!

Internationella fysioterapins dag arrageras av Fysioterapeuterna, distrikt Östergötland och ergonomisektionen, i samverkan med medarbetare från Region Östergötland, Linköpings Universitet, Friskis&Svettis samt andra intresseorganisationer. Ordförande för distrikt Östergötland, Fysioterapeuterna är Mikael Hjerne.

Plats för öppet hus: Missionskyrkan i Linköping, Drottninggatan 22

Internationella fysioterapins dag uppmärksammas runtom i världen och på flera håll i Sverige. I Linköping arrangeras öppet hus av ergonomisektionen och distrikt Östergötland, Fysioterapeuterna i samverkan med andra. Följ dagen via twitter med hashtag #Worldptday #Fysioframtid #Ergonomi #Fysio #Fysioterapi

Fysioterapins dag uppmärksammas på flera håll i världen. Så här skriver världsorganisationen,World Confederation for Physical Therapy (WCPT) "How we told the world: a profession in action around the globe on World PT Day".  Och så här uppmärksammas internationella fysioterapins dag i Sverige: Fysioterapins dag den 8/9 

Hoppas att vi ses torsdagen den 8 september på internationella fysioterapins dag. Passar på att önska dig en trevlig sommar med mycket återhämtning!

/Charlotte Wåhlin, Ergonom & fysioterapeut, Arbets- och miljömedicin för Östergötland, Jönköpings och Kalmar län.

Önskar en trevlig sommar med mycket återhämtning.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    600