arbets--och-miljomedicin

Region Östergötland

Arbets- och miljömedicin

Jag vill hjärna chilla i sommar

Fjärilar på blommor

Oavsett om ni avser att sommarnjuta till 100 procent eller planerar att stänga in er i väntan på hösten så har jag ett sommartips som funkar för alla: Börja ett skyddsarbete för din hjärna

Arbets- och miljömedicinbloggen tar en paus över sommaren och återkommer igen vecka 32 med nya inlägg om arbetsmiljö och miljömedicin. Det finns mycket att göra och mycket att skriva om. Hoppas ni är med oss även i höst.

För några veckor sedan lyssnade jag på Sissela Nutley, hjärnforskare och författare. Hon hade konkreta tips för hur vi kan skydda våra hjärnor mot överbelastning, både på jobbet och privat.

Börja med att skaffa ett vanligt armbandsur. Det förhindrar att du fastnar i mobilen varje gång du ska ta redan på vad klockan är.

Sissela Nutley pratade om en mental tallriksmodell. Tänk dig sju tårtbitar där varje bit representerar ett av hjärnans sju behov för att stärka viktiga kopplingar i hjärnan och undvika långvarig stress.

Här kommer hjärnans sju viktiga behov i kortform. Observera att alla går att översätta till ett semestrande privatliv, även om exemplen här hämtas från arbetslivet.

 • Sömnen – Det i särklass viktigaste. Därför ska arbetsgivare begränsa kommunikation utanför arbetstiden och tydliggöra för medarbetarna när de behöver vara tillgängliga och inte.
 • Motion – Den biten av tårtan känner vi alla till. Bara att få det gjort alltså.
 • Hjärnvila – När du jobbar kan du låta blicken vila ut genom ett fönster eller ett landskap emellanåt. Det viktiga är en plats där hjärnan får vila från yttre stimulans.
 • Fokustid – Morgontid är bästa fokustid för de allra flesta. Lägg möten på eftermiddagar hellre än morgontid och låt gärna medarbetare arbeta fokuserat på morgonen. Kom överens om när man måste besvara mejl och telefonsamtal.
 • Relationer – Arbeta för psykologisk trygghet på jobbet. Det är en god grund för samarbete och goda relationer.
 • Aktiviteter – Ha lite kul också! Har vi roligt tillsammans tänds små gnistor av engagemang och energi som ökar drivet. När vi har roligt med våra arbetskamrater ökar känslan av arbetet som meningsfullt.
 • Chilltid – Det handlar om att tomglo. Bara sitt där och gör ingenting, låt tankar och känslor gå och komma. Det främjar nya insikter och beslutsfattande, oavsett om man sommarnjuter eller längtar efter klara höstdagar.

Vi önskar er alla en fin sommar!

Text: Sara Loftås

PS. Träna på att skuffa undan mobilen. Den är faktiskt en ganska dålig kompis till hjärnan.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  600